Léto pod platanem: Luisovi sirotci i Kummer

Autor: Tomáš Soldán  Zdroj: Brněnský deník

Naladit se na písně Louise Armstronga, ochutnat šálek exotické kávy a nakonec se na jeden večer stát filmovou celebritou či paparazzim. Tyto a další možnosti mají až do září návštěvníci terasy u Besedního domu v Husově ulici. Začíná tam druhá polovina festivalu Léto pod platanem.
Přehlídku kultury a gastronomie odstartuje páteční koncert brněnské dixielandové kapely Louisovi sirotci. „Tuto kapelu jsme vybrali, protože hraje pohodovou hudbu, která patří k létu. Navíc lidé tuto odrůdu jazzu podprahově znají, takže věříme, že Louisovi sirotci návštěvníky dostanou do varu a snad i roztančí,“ vysvětlila Adriana Zámečníková z restaurace Hansen, která festival pořádá.
V osm hodin večer tak prostranství u Besedního domu ožije skladbami Setchma, jak bylo přezdíváno americkému jazzmanovi Louisi Armstrongovi. „Jméno kapely odkazuje na tohoto slavného hudebníka. Hlavní osobností Louisových sirotků je totiž banjista a zpěvák Karel Stryk, který svým hlasem Armstronga hodně připomíná,“ přiblížil skupinu kapelník Miroslav Lukeš.
Dodal také, že Stryk kromě českých překladů dokáže Armstrongovy skladby zpívat i v originále. „Byl k tomu odmala vedený svým tatínkem, který sloužil u 311. českos­lovenské bombardovací perutě v Anglii. Tam si pouštěli Armstrongovu It's a Long Way to Tipperary, kterou teď například hráváme i my,“ dodal Lukeš.
Tím však nabídka jazzových koncertů pod platanem neskončí. Už příští sobotu se na terase představí výborná zpěvačka a fotografka Gábina Kolčavová. V září vystoupí ještě popjazzová dvojice Quiet Nice, koncertovat by měl před Besedním domem také brněnský rodák, baskytarista a skladatel Vincenc Kummer.
Kdo z návštěvníků nebude mít chuť na jazz, může si dát kávu, nebo si vychutnat jednu z mnoha tanečních akcí. Festival se totiž neomezuje pouze na koncerty. „Na programu máme například dva večery věnované degustaci vína, pořádáme odpoledne pro rodiče s dětmi. Ve čtvrtek 11. srpna tady máme akci nazvanou Coffeeright. To je už desáté setkání baristů a milovníků kávy. Tentokrát to je večer na téma vídeňská káva. Lidé se dozvědí něco o její přípravě, historii, k tomu zahrají dýdžejové a zazní poezie,“ vyjmenovala Záměčníková.
Na své si přijdou také příznivci nespoutaných večírků. „Jednou z chystaných akcí je Jedna noc v Hollywoodu. To je hra, při které návštěvníci zažijí opravdový večírek Hollywoodských hvězd. Každý si totiž může zkusit žít chvíli život někoho jiného. Zvolí si nějakou roli, třeba producenta, filmové hvězdy, nebo bulvárního fotografa a tuto roli pak žije. Pořadatelé přitom spřádají různé zápletky a dramatizují celý příběh nečekanými zvraty. Je to hra pro dospělé,“ upřesnila Zámečníková.
Léto pod platanem pořádají zaměstnanci restaurace Hansen v podobném rozsahu vůbec poprvé. Spolupracují na něm také s Moravskou galerií v Brně, která s Besedním domem sousedí. Bohatý program čeká návštěvníky i příští rok.
Louisovi sirotci pod platanem

místo: terasa u Besedního domu, Husova 20, Brno,
začátek koncertu: 20.00, vstupné: 40 korun.
nejbližší program festivalu: 7. 8. – dětské odpoledne (15h), 8. 8. – Latino Night (17h), 10. 8. – BurningBEATS GARDEN pARTy (17h), 11. 8. – Coffeeright (17h





Zdroj: https://brnensky.denik.cz/kultura_region/leto-pod-platanem-luisovi-sirotci-i-kummer20110804.html

Komentáře